Koken uit Dagen Zonder Vlees 2

Het klinkt als vijgen na Pasen: weken na het einde van de 40 dagen zonder vlees challenge het gelijknamige kookboek in huis halen. Maar, ik heb een geldig excuus: ik zag het boek toevallig in de bibliotheek liggen en was toch wel benieuwd naar de vegetarische recepten van bekende deelnemers aan de challenge.

Dagen Zonder Vlees 2 - voorwoord

Toen ik Dagen Zonder Vlees 2 doorbladerde, merkte ik al snel op dat het een ander type kookboek is dan bijv. Deliciously Ella of One Healthy Family. En wel om deze redenen:

Type keuken
Alle recepten zijn vegetarisch, waarvan een klein deel veganistisch. Ik vind het uiteraard positief dat hieraan aandacht wordt besteed, maar in mijn (plantaardige) ogen mocht dit zeker wat meer zijn. Zo zijn enkele vegetarische recepten makkelijk om te vormen tot #vegan als je bijv. de kaas weglaat (zonder afbreuk te doen aan het recept). Jammer dat dit dan niet staat aangegeven, ik merkte dit pas op bij een tweede leesbeurt (ik ben in eerste instantie op zoek gegaan naar recepten met het symbooltje V).

Moeilijkheidsgraad
De recepten zijn niet moeilijk in uitvoering, maar ik vind ze niet erg toegankelijk. De ene keer te simpel (en denk je: is dit nu een recept?), de andere keer staar je naar een recept van een sterrenchef. In mijn ogen biedt Dagen Zonder Vlees 2 geen coherent beeld van wat een vegetariër effectief eet. Ik heb het geprobeerd maar met dit kookboek kan ik geen volledige weekmenu samenstellen.

Recepten
Nog een minpuntje: voor het ontbijt staan er amper recepten in. Mijn voorkeur gaat toch uit naar kookboeken die recepten aanbieden voor zowel ontbijt, lunch als diner. Wat wel handig is: de indeling volgens seizoenen.

Dagen Zonder Vlees 2 - inhoud

Dit gezegd zijnde heb ik toch 4 x lekker gekookt uit Dagen Zonder Vlees 2. Deze recepten voeg ik toe aan mijn receptenmap:

– – ONTBIJT – –

Granola van Marieke Dilles: de eerste keer dat ik granola maakte en man, wat smaakte dat goed. Ik voegde het toe aan een kommetje plantaardige yoghurt met fruit. Soms kan een ontbijt echt zo eenvoudig zijn.

Dagen Zonder Vlees 2 - granola

– – LUNCH / DINER – –

Gevulde pastaschelpen met walnoten en gorgonzola van Dorothee Dauwe: een heerlijke vulling van walnoten, spinazie en tomaten! De gorgonzola verving ik daar geraspte kaas (ja, ik weet het, niet vegan). De kids konden dit ook erg smaken.

Dagen Zonder Vlees 2 - lunch / diner

Bloemkoolcurry met kikkererwten en kokosmelk van Marleen Merckx: een stoofpotje dat barst van de smaken. Lijkt me ideaal om te maken in grote hoeveelheden en dan in te vriezen voor dagen met een drukke avondspits.

Vegan & gluten free Mac ’n Cheese met bloemkool van Joy Anna Thielemans: je zag het misschien al op Facebook: dit recept was een absolute voltreffer bij de kids. Simpel en verrassend lekker, dat komt hier zeker nog eens op tafel.

Dagen Zonder Vlees 2 - lunch / diner

Kopen of niet?
Dagen Zonder Vlees 2 vind ik geschikt voor de ervaren vegetariër/veganist die op zoek is naar inspiratie voor nieuwe recepten. Ik wil bijv. het pompoenstoofpotje van Frank Deboosere en de romige paprikasoep van Kirsten Lemaire eens uitproberen. Dit kookboek zal ik dus zeker nog wel ontlenen.

Zoek je een kookboek om af en toe vegetarisch te koken, met de bedoeling er vertrouwd mee te raken, dan raad ik je dit kookboek niet aan. Daarvoor zijn er andere die je beter wegwijs kunnen maken. Maar hé, moest je het boek zien staan in de bibliotheek, neem het dan zeker een keertje mee naar huis. Je weet nooit wat lekkers je er in vindt …

Dagen Zonder Vlees - achterflap

— Benieuwd welke kookboeken vol vegetarische/veganistische recepten ik nog al heb uitgeprobeerd? Check mijn lijstje #kookboekweek. —

3 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.