Koken uit One Healthy Family

Nieuwe eetgewoontes, dat vraagt om nieuwe kookboeken. En soms vallen die zomaar uit de lucht. Het boek One Healthy Family van de Vlaamse Ellen Charlotte Marie kreeg ik als afscheidscadeautje op het werk. Totaal onverwachts maar heel welgekomen. Want er zijn best nog veel plekjes te vullen in mijn veganistisch kookrepertoire. Ik gebruikte het boek ter inspiratie voor een weekmenu en dat was — opgelet: spoiler — een voltreffer.

One Healthy Family - Inhoudstafel

Type keuken
Bijna alle recepten uit One Healthy Family zijn zowel gluten als lactosevrij en/of veganistisch. De meeste ingrediënten zijn makkelijk te vinden en zo niet dan kan je ze perfect weglaten of vervangen. Toch in mijn selectie van recepten.

Moeilijkheidsgraad
De recepten van Ellen Charlotte Marie zijn wat moeilijkheidsgraad betreft vergelijkbaar met die van Ella Mills: je steekt wat tijd in het voorbereiden van je fruit en/of groenten maar daarna is het kinderspel. Of toch bijna.

Wat ik wel moeilijk vond, is dat bepaalde hoeveelheden aangeduid zijn met kop (van het Amerikaanse cup). Nu had ik dat recent nog gevraagd aan Kelly van Ma vie en vert en wist ik dat 1 cup 240 ml is. Wat ik niet wist, was dat als je een cup omrekent naar gram, dat het dan verschilt volgens type ingrediënt. Dankjewel Google, dankjewel lijst van Uit Pauline’s Keuken.

Recepten
Ook nu koos ik recepten voor zowel ontbijt, lunch en diner. Ik vind dat makkelijk, 1 volledige weekmenu uit 1 kookboek. Ik maakte slechts 1 dessert uit One Healthy Family (als verjaardagstraktatie remember) maar er staan er al enkele op mijn wishlist om uit te proberen.

En hoera: in dit boek staat er bij elk recept een foto!

– – ONTBIJT – –

Bosbessen-chocoladesmoothie: chocolade als ontbijt, dat kan nooit slecht zijn.De volgende keer wel proberen om de afwerking van kokosyoghurt en verse bessen te voorzien.

One Healthy Family - Ontbijt

Gouden chiapudding: het goud komt door de kurkuma die gemengd is onder het chiazaad en aan die smaak moest ik toch eventjes wennen. In combinatie met mango en banaan toch een geslaagd ontbijt.

Haverpotje met appel en kaneel: lekker, zeker met de geroosterde amandelschijfjes erop.

One Healthy Family - Ontbijt

Stracciatella summer dream: dit was echt waanzinnig lekker! Alsof je een ijsje stracciatella eet als ontbijt. Dit wordt een toppertje deze zomer!

Bananenbrood met vijgen: viel in de smaak bij de kids. Ik smeerde er een laagje #vegan choco op, njammie.

– – LUNCH / DINER – –

Pasta met erwtjes, tofoe en rodebietenchips: de tofoe was dan geen succes, maar de rodebietenchips des te meer. Na er eentje geproefd te hebben, ben ik meteen begonnen aan een tweede lading. Niet te geloven dat ik dat vorig jaar niet lustte.

One Healthy Family - Lunch / Diner

Abrikozen met rodebonencurry: aparte combinatie, dat fruit met rode bonen, maar het smaakte erg goed.

Guacamole de luxe: dit is zo’n lunch waarvan je instant blij wordt. Al was het maar omdat je chips (taco’s) kan eten onder het mom van #gezondeten.

One Healthy Family - Lunch / Diner

Groentecurry met dragon: de eerste keer dat ik een gerecht maakte met citroengrasstengels. Ook dit smaakte bijzonder lekker!

Quinoasalade met gegrilde groenten: een salade vol groenten en verrassende smaken (oa. door de granaatappelpitjes), lijkt me ideaal om te herhalen op een zwoele zomerdag.

One Healthy Family - Lunch / Diner

Bloemkoolburgers met frisse korianderdip: als er in de uitleg staat “mix zeker niet te lang”, dan doe je dat best ook niet. Mijn deeg voor de burgers had ik laten mixen tot puree, waardoor het een wonder was dat ik er nog iets van kon maken dat leek op een hamburger. De smaak zat goed, de kids vonden het ook lekker. De korianderdip verving ik door mayonaise en ketchup. #luiewuiven

– – DESSERT – –

Passievruchtentaart: mixed feelings hierover. De (witte) vulling was te hard en de bodem te slap waardoor én de taart moeilijk te snijden was én de presentatie op niets leek én de smaak ook niet juist zat. Geen succes dus op mijn verjaardagsfeestje hoewel het mij toch wel gesmaakt had. Deze zomer nog eens opnieuw proberen.

One Healthy Family - Passievruchttaart

Kopen of niet?
One Healthy Family is een veelzijdig boek voor als je op zoek bent naar nieuwe, makkelijke recepten met een gezond kantje. De gerechten zijn prachtig gefotografeerd, het water loopt je in de mond van enkel nog maar te kijken. Ik zou dit kookboek dan ook maar snel op je wishlist zetten als ik jou was!

One Healthy Family - achterkant boek

— 40 dagen bloggen: 10/40 —

— Benieuwd welke kookboeken vol vegetarische/veganistische recepten ik nog al heb uitgeprobeerd? Check mijn lijstje #kookboekweek. —

12 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ok. De eerste keer dat ik in Dille&Camille kom, breng ik je zo een cuppenset mee :). Dat moet je gewoon in huis hebben vrouw. Verder blijf ik denken; ik moet me dringend wat nieuwe kookboeken aanschaffen!

 2. Cups zijn echt zooooo handig!
  Alles ziet er zo lekker uit zeg! Ik krijg er honger van! En superleuk dat je je zo smijt voor #kookboekweek 🙂

  1. Ik vraag me elke dat af waarom dat vroeger nooit lukte, van #kookboekweek doen want het is echt zo leuk en praktisch ☺️

 3. Ooh, ik wist niet dat dat boek (bijna) vegan is. Wat leuk! Ga het toch ook maar eens doorbladeren in de boekenwinkel binnenkort 😉 thanks voor de tip!

 4. Super hard bedankt voor dit boekreview! Wat heb je er al veel uit gemaakt! Het doet mij deugd te lezen dat je er veel plezier aan beleeft!
  Misschien de volgende keer het bessendessertje eens proberen p 158 als dessert.;-)

  Super merci!

  Liefs

  Ellen

  1. Sinds deze post heb ik nog veel smoothies gemaakt, ook allemaal toppertjes! Aan de snacks en desserts moet ik me idd eens wagen 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.