Het land waar ik mijn hart verloor

Het is intussen al bijna 10 jaar geleden, beslissen naar waar ik op huwelijksreis wilde gaan met mijn lief verloofde. Er waren een paar criteria: het moest ver weg zijn, een bestemming die we niet meer zo snel zouden weerzien en waar er een goede mix is van cultuur en natuur.

Een van de kanshebbers was Chili, onrechtstreeks ingegeven door mijn liefde voor Isabel Allende haar vele verhalen die er zich afspeelden. Maar in mei is het daar herfst, het verkeerde seizoen dus. Jammer! We moesten onze droombestemming boven de evenaar zoeken.

Wie of wat de aanzet heeft gegeven weet ik al niet meer. Het land sprak ons meteen aan (ik was al een paar dagen in Montreal geweest), het was snel beslist. In mei 2008 leefden we een maand in Canada.

Canada - Het land waar ik mijn hart aan verloor

Onze manier van reizen
We hadden de hulp ingeschakeld van reisbureau Connections om onze reis uit te stippelen. Alle hotels waren dus op voorhand geboekt, dat bezorgde ons een pak minder stress. Onze huwelijksreis startte in het westelijk gedeelte van Canada, in Vancouver. We huurden er een auto die we twee weken later afzetten aan de luchthaven van Calgary. In het Westen van Canada doorkruisten we Vancouver, Vancouver Island, Whistler, Clearwater, Jasper, Yoho, Banff en Calgary.

Het was er adembenemend mooi. Ik had in mijn leven nog nooit zoiets gezien. Prachtige rotsformaties, uitgestrekte landschappen, nooit geziene beestjes. Maar het was vooral de weidsheid die me overdonderde. Zoveel ademruimte dat dit gaf, zoveel rust en energie ook.

Canada - Jasper

In Calgary namen we het vliegtuig naar Montreal om daar een nieuwe huurauto op te pikken en naar Quebec te rijden. In het Oosten van Canada stopten we in Quebec, Montreal, Kingston, Niagara Falls, Toronto, Huntsville, Pembroke en Ottawa.

Wat een verschil tussen het Oosten en het Westen van Canada! Geen Rocky Mountains, geen weids gevoel meer. Toch hebben we er ook onvergetelijke momenten beleefd. En die Niagara watervallen, die zijn écht indrukwekkend.

Canada - Niagara Falls

En omdat foto’s zoveel meer zeggen dan woorden:

Canada - Westen

Canada - Beestenboel

Canada - Oosten

Een maand van huis
Het waren vier intense weken. Met de auto’s hadden we meer dan 5.000 km afgelegd. Doordat we meestal maar 1 of 2 nachten ter plaatse bleven, was er bijna dagelijks gesleur met valiezen. Elke dag werden we overspoeld door nieuwe indrukken en veel tijd om hierbij stil te staan kregen we niet. Helemaal ontspannen en uitgerust waren we dus niet bij thuiskomst. Of dat erg was? Tuurlijk niet!

In die periode had ik mijn privé blog en probeerde ik een reisverslag bij te houden voor het thuisfront. In veel hotels was er wifi, al dan niet betalend, en af en toe moest ik uitwijken naar een internetcafé. Ik ben heel blij dat ik dit toen gedaan heb, want als ik die posts nu herlees, besef ik dat ik al veel vergeten ben op 9 jaar tijd. Nu nog afdrukken in boekvorm zodat we er een mooi naslagwerk van hebben.

We probeerden ook het nieuws in België te volgen. Zo weet ik nog heel goed waar we waren toen ik hoorde dat voetballer Sterchele verongelukt was of toen er een nieuw mini sterretje was aan de hemel. Op zo’n moment voel je je wat verloren aan de andere kant van de wereld …

Canada - Het land waar ik mijn hart aan verloor

Wanneer gaan we terug?
Het is geen kwestie van teruggaan of niet. Het is een feit dat zeker is: we gaan terug! Liefst binnen een paar jaar, als de jongste dochter oud genoeg is om de reis te beleven. Misschien dat we dan wel een mobilhome huren om rond te trekken. En enkel het Westen verkennen. Zoveel plekjes die ik opnieuw wil zien, zoveel plekjes die ik wil ontdekken. Als ik een droom heb, dan is het wel deze …

Hoogtepunt van de reis
Als uitsmijter geef ik nog het hoogtepunt van de reis mee: oog in oog staan met een beer. Oké, er waren wat meters tussen ons. Gelukkig maar. Mijn eindeloos turen uit het raam, op zoek naar beestjes, werd beloond op dag vier ofzo, op Vancouver Island. Ik stapte uit de auto, nam een foto, maakte een korte video en stapte met een bonzend hart de auto in. De reis was toen al geslaagd. #kleingeluk

Canada - Beer in levende lijve

Ben jij al in Canada geweest? Of staat het op jouw lijstje van droombestemmingen? Ik lees het graag hieronder!

— 40 dagen bloggen: 9/40 —

17 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Ik ben nog niet in Canada geraakt maar het staat op mijn/ons verlanglijstje. Voor één van de komende jaren, hopelijk. Vooral het Westen. Prachtige foto’s, ik krijg alleen maar meer zin om te gaan!

 2. Ik ben er nog nooit geweest, wat een prachtige foto’s!
  Mijn droombestemmingen zijn iets dichterbij 🙂 Zweden, Noorwegen, Finland en Schotland … maar die droom maak ik dit jaar waar!

 3. Canada is fantastisch he! Wij gingen in 2013 naar het westen (in de omgekeerde volgorde: van Calgary over de Rocky Mountains, Tweedsmuir en Vancouver Island naar Vancouver) en hoewel ik op zich ook wel nieuwsgierig ben naar het oosten, denk ik dat ik toch nog liever weer terug ga naar het westen 🙂 Tot nu toe dé allermooiste reis die we al maakten.

   1. Ja, 2x 🙂 De eerste meteen de tweede dag dat we daar waren tijdens het fietsen; zalig en tegelijk heel hard verschieten, want ja, ge weet wel dat er daar zitten, maar zo een bocht uitrijden en plots steekt er een beer het pad over. We zijn daar eigenlijk ook wel teruggekeerd, durfden zo precies toch niet meer verder te rijden 🙂 Hoewel die beer waarschijnlijk minstens even hard van ons verschoten is 😉
    Tweede keer was een mama met kleintjes. Die hebben we maar heel kort gezien, maar dat is niet erg, want ja, bij een moeder met kindjes moet je extra hard opletten, dus zo eventjes van op afstand was zalig en veilig tegelijk 🙂
    Zeker bij de machtigste beesten die ik al in het echt gezien heb!

 4. Het is er nog niet van gekomen (wel vele andere verre bestemmingen), maar Canada staat ook nog steeds op onze lijst. Lijkt me schitterend. Maar het is zo’n bestemming van; dat kan later ook nog wel. Dus daarom stel ik het telkens uit en komen eerst andere bestemmingen aan de beurt. Maar ik ga er zeker eens naar toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.