Anna Helena doet het nu al 6 maanden

Het is gebeurd! De kaap van zes maanden bloggen is bereikt. Toen ik op 1 september 2016 met een bang hartje op Publiceren klikte en mijn eerste blogpost losliet op het wereldwijde web, wist ik niet dat er zo’n mooi avontuur zou volgen. Klaar voor een overzicht halfjaar bloggen?

Eerst de cijfers
Ik had vooraf geen flauw idee wat ik kon verwachten, van aantal bezoekers per maand of weergaven van een blogpost. Ach, misschien dat ik met een honderdtal wel tevreden was. In de eerste maand kreeg mijn blog 371 bezoekers over de vloer, goed voor 1.063 weergaven van de 7 posts die ik online had geplaatst. Best OK denk ik voor een eerste maand. Het had slechter gekund hé. Ik promootte mijn blog via mijn persoonlijk profiel op Facebook (en Instagram maar ik heb een privé profiel) en maakte na een paar weken een aparte Facebookpagina aan voor tussen de plooien (Nog geen fan? Doe het nu want er valt heel wat extra te beleven). Beperkte marketing dus.

Vanaf dan ging het alleen maar in stijgende lijn. In oktober was het aantal bezoekers bijna verdubbeld, in november steeg het aantal tot net boven de duizend en in 2017 zitten we gemiddeld aan 1.300 bezoekers per maand. Daar zitten wel een aantal deelacties op Facebookgroepen voor iets tussen. Kom ik nog op terug!

Maar wat zeggen die cijfers nu? Niet bijster veel. Enkel dat er elke maand meer lezers bijkomen. En dat is fijn. Want daarvoor doe ik het uiteindelijk toch. Ah ja!

Halfjaar bloggen - eerste blogpost

Meest gelezen blogposts
Waarnaar ik meer benieuwd ben: welke berichten worden het meest gelezen? Welke thema’s vinden jullie interessant genoeg om op door te klikken? Hier komt ie, de top 5 van meest gelezen blogposts:

 1. Uitgetest: The Green Happiness #1
 2. Uitgetest: The Green Happiness #2
 3. Lotta love
 4. Dilemma bij ontspullen: weggeven of verkopen?
 5. Kinderfeestje #5: traktaties

Niet toevallig zijn de eerste 3 posts in de top 5 net diegene die ik gedeeld heb in andere Facebookgroepen. Dat was dus een goede zet van me! Verder onthoud ik vooral: eten, ontspullen en kids. Ja, over die thema’s kan ik nog wel wat vertellen. Stel je voor dat ik al uitgepraat was.

Minst gelezen blogposts
Wat me opvalt als ik door het lijstje scroll en de blogposts tegenkom die een heel stuk minder gelezen worden: muziek zegt jullie niet zoveel, net zoals mijn maandelijkse quotes of de spullen die ik naai. Dat vind ik eerlijk gezegd wel jammer. Het zijn stuk voor stuk kleine gelukjes van mij. Er niet meer over bloggen, dat gaat gewoon niet. Ik wil hier alle facetten van Anna Helena een podium geven. Dus negeer ik die cijfers. Nah! Want ik besef ook wel: het is niet omdat die blogposts minder gelezen worden, dat ze minder geapprecieerd worden door degenen die ze wel lezen. Dat merk ik aan de reacties die ik krijg via berichtjes of face-to-face gesprekken.

Moest je deze 5 minst gelezen blogposts dus gemist hebben, hier is je tweede kans:

 1. Zitten er tomaten in ketchup?
 2. Gelukjes van de voorbije week #1
 3. Snel klaar: quiche met broccoli en zalm
 4. Nieuw op de playlist
 5. Over een favoriet gedicht dat niet bestaat

Over reacties en stiltes
Vraag het elke blogger: een blogpost is maar geslaagd als je er reacties op krijgt. Je brengt een verhaal om je lezers te inspireren, te laten nadenken, uit hun kot te lokken. Wanneer het dan stil blijft bij de reacties, stel je jezelf vragen. Want je weet niets hé, of je lezers het leuk vinden of net belachelijk. Het is niet omdat ze niet reageren dat je geen reactie hebt weten uit te lokken bij hen. Heel frustrerend vind ik dat, die onwetendheid.

Ik lees zelf heel wat blogs. Ik reageer enkel als het onderwerp mij aanbelangt, ik me geïnspireerd voel of gecharmeerd ben. En als ik tijd en zin heb. In praktijk betekent dit bij 2 op de 10 blogs die ik lees. Ik weet dus maar al te goed dat het achterlaten van een reactie geen evidentie is. No hard feelings! Maar moest je een keer twijfelen om te reageren: gewoon doen. Het betekent een klein gelukje voor mij…

Het verbaast me trouwens dat de meeste reacties komen van onbekenden, meestal andere bloggers, en niet van familie of vrienden. Wat op zich wel fijn is, want ik vind die virtuele ontmoetingen heel leuk!

Halfjaar bloggen - selectie blogposts

Jezelf promoten
Ik heb niet de ambitie om een bekende blogger in Vlaanderen te worden. Gelezen worden, dat wil ik natuurlijk wel. En het is naïef om te denken dat dit wel vanzelf zal komen, dat mensen opeens gaan weten dat mijn blog bestaat en dit gaan doorvertellen aan hun vrienden. Je moet jezelf af en toe durven verkopen en in the picture plaatsen. Dus zette ik mijn blog op de bloglijst van een van de grootste naaiblogs in Vlaanderen, die van Emma & Mona. Ja hallokes! Ik zag mijn statistieken nogal de lucht in gaan. Heb ik er vaste lezers aan overgehouden? Misschien, misschien niet. Zoiets bekijk je best op lange termijn zeker?

Ik heb een paar keer een blogpost gedeeld in een Facebookgroep gericht op naaien en op The Green Happiness. Content op maat van de leden aanbieden, dat werkt altijd. Dus die tactiek ga ik blijven gebruiken.

Derde kindje
Wordt het al zo’n beetje duidelijk dat ik wel heel blij ben met de keuze die ik vorig jaar heb gemaakt? Het starten met een blog, toegankelijk voor iedereen, heeft van mij een gelukkiger mens gemaakt. Ik steek er met plezier wekelijks heel veel tijd en energie in. Het is een beetje mijn derde kindje, dat ik wil vertroetelen en zien groeien. Heb je tips of opmerkingen om mijn blog te verbeteren, deel ze gerust met mij. Ik leer graag bij (en ben zelf nog niet 100% tevreden over alles).

Soms vraag ik me af waarom ik de stap nooit eerder heb gezet. Alles op z’n tijd en met een reden veronderstel ik. Laat de volgende zes maanden dus maar komen, ik ben er klaar voor!

Halfjaar bloggen - bedankt lezers!

Aan inspiratie geen gebrek maar wil je dat ik een onderwerp hier (meer) in de kijker zet, laat het me weten in de reacties of via e-mail en ik zal zien wat ik kan doen 😉

— 40 dagen bloggen: 1/40 —

20 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Kijk, ik reageer. Laat je niet te veel leiden (ha, lijden zou hier ook niet misstaan 😉 ) door de cijfers, zou ik zeggen. Als je, zoals de meesten onder ons, blogt omdat je dat gewoon leuk vindt, ben je blij met elke like, elke bezoeker, elke reactie. Niet?

 2. “Ik blog. Ik blij.” Mooi! 🙂
  Mijn blogberichten deel ik eigenlijk niet (meer) in groepen op Facebook, omdat ik denk dat dat toch geen zin heeft, want iedereen doet dat toch? Ik blog vooral omdat ik het leuk vind, en omdat ik hoop er anderen mee te inspireren. Die cijfers volg ik wel een beetje, maar vooral om er dingen uit te leren, niet om de bekendste blogger te worden…
  Proficiat met je halve verjaardag! Dat er nog vele mogen volgen!

 3. Hey meid!

  Goed bezig hè! 🙂 Ik ben ook nog altijd heel erg blij dat ik meer dan een jaar geleden op de ‘publiceren’ knop heb gedrukt.

  En reageren? Zoals je zelf zegt, als je interesse hebt of tijd of … als het gemakkelijk is om te reageren, wat bij jou gelukkig wel het geval is. Maar blogger en wordpress zijn in die zin geen allerbeste vriendjes heb ik al gemerkt.

  Ik heb zo soms ook mijn twijfels … en doe mijn ding 😉 en die naaisels, die deel ik ook graag in naaigroepjes. Wie wil klikt door, wie niet wil, niet. En sommigen zullen blijven hangen. Zoals sommige oud-collega’s dat doen! 😉 Ik vind het gewoon erg gemakkelijk ook als ‘posts’ me worden voorgeschoteld. 😉 Momenteel is het zo drukjes, dat het schrijven, maar helaas ook lezen van blogposts er een beetje bij in schiet.

 4. Ik ben een hele trouwe meester en je doet dat supergoed!! Blij dat je er zelf zoveel kan uithalen! En ik heb dan nog eens het geluk dat ik je in levende lijve ook op tijd en stond eens zie 😉

 5. Ik ben ook net gestart met een blogje, ik vind het wel een beetje moeilijk vooral qua instellingen enzo. Heb jij nog tips voor mij? En hoe zet je je in een bloglijst?
  Voor de rest ik kom toch af en toe is op jou blogje lezen

 6. Ik lees. Altijd. Aan dat reageren moet ik nog werken 😉
  En ik lees met de glimlach, of het nu over ontspullen, muziek, naaien of the green happiness gaat. Dus ik hoop dat je gewoon verder je ding blijft doen!
  Oh. En ik deel niet. Nog nooit gedaan -ik ben zo’n gestoorde die daar de kriebels van krijgt. Ik geloof in jezelf zijn en blijven, en dan komt en rolt dat wel, niet?

  1. Thx! Als beginneling kan ik dat delen nog wel gebruiken vind ik 🙂 Ik doe het ook maar sporadisch (tenzij op mijn persoonlijk FB profiel maar dat telt niet mee hé :-D).

 7. Cijfers zijn ook maar cijfers!
  Best goed om te beginnen trouwens.

  Maar soms doen blogposts het super goed als je dat net niet verwacht of ze doen het niet goed als je dacht dat ze het wel goed zouden doen.
  Gewoon zelf plezier maken, dat is het belangrijkste!

 8. Hoera voor dat eerste half jaar! Gewoon blijven doen wat goed voelt en voor je het weet is dat derde kindje plots al een kleutertje (mijn blog wordt binnenkort 3 jaar, hoe kan dat zo ineens?? 😉
  Ik kom hier alleszins graag lezen, hou van je schrijfstijl en je onderwerpen.

 9. En zo ontdek ik ook weer een (voor mij) nieuwe blogster. Ik kwam hier terecht via Silke’s blog Julienne en vind het fijn om te lezen.
  Knap om te zien wat je op een half jaar al uit je mouw geschud hebt. Veel succes met de volgende 6 maanden 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.