Uitgetest: The Green Happiness #2

Het zit erop! Mijn voornemen van 2017 is gehaald. Dankzij het boek The Green Happiness heb ik de voorbije 50 dagen volledig plantaardig gegeten, met af en toe een kleine zonde. Het is de eerste keer in 37 jaar dat een voornemen werkelijkheid wordt. Ik hoef je dan ook niet te zeggen hoe blij en gelukkig dit me maakt?

Meer uitleg over waarom ik dit voornemen gemaakt heb en mijn eerste bevindingen over plantaardig eten lees je in de eerdere blogpost over The Green Happiness.

Dat ik na 18 dagen al fan was van het boek en de nieuwe eetwijze, dat wist je misschien al. De 32 dagen erna ging ik door op hetzelfde elan. Omdat dit voor mij zo’n positieve ervaring is, een klein geluk van onschatbare waarde, wil ik hierover graag wat meer vertellen. Wie weet kan mijn ervaring voor jou dat extra duwtje in de rug zijn. Dus ik dacht, laat ik mezelf eens interviewen.

Jouw voornemen om 50 dagen plantaardig te eten is dus geslaagd. Wat heeft gezorgd voor dit succes?
Voor een stuk gemakzucht. Het boek The Green Happiness bevat voor elke dag de recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes. Met een boodschappenlijstje voor elke week. Je hoeft het boek gewoon te volgen, eventueel hier en daar een recept wat aan te passen als je een ingrediënt niet lust (bijv. champignons, zoals ik). Als je een nieuwe eetgewoonte uitprobeert, dan wil je niet uren zoeken naar de perfecte recepten voor een perfecte weekmenu. De energie die je hieraan verliest, werkt demotivatie in de hand.

En ik zag al snel resultaat. Niet enkel op de weegschaal, ik voelde me na twee weken ook beter. De grootste eye-opener was dat ik geen zwaar gevoel meer had na een maaltijd. Beide resultaten werkten extra motiverend.

Doordat ik over mijn voornemen openlijk gecommuniceerd had, was er ook wel een beetje sociale druk. En ik was gewoon heel hard gemotiveerd om die 50 dagen tot een goed eind te brengen. Ik heb het zelf amper in twijfel getrokken, ik geloofde er van in het begin in dat het me zou lukken.

Uitgetest: The Green Happiness #2 - ontbijt

Wat is het verschil met andere diëten?
Plantaardig eten is geen dieet. Het is een eetgewoonte. Dit besef heeft me zeker geholpen om het vol te houden. Wanneer je denkt aan diëten, denk je automatisch aan wat je allemaal niet mag eten. Toen ik een paar keer Weight Watchers heb gevolgd, was ik dagelijks bezig met punten tellen, kijken wat ik nog wel van snack mocht eten of niet. Ik had vaak honger. En ik was veel minder bezig met het maken van lekkere recepten, want ik moest altijd opletten dat ik niet over mijn puntenaantal ging. De focus op eten ligt dus helemaal anders bij diëten.

Na een dieet herval je ook meestal in je oude eetgewoonte, ik heb dat vaak genoeg gezien, zoals bij mezelf als bij anderen in mijn omgeving. En dan is het zonde van de inspanning die je gedaan hebt. Ik wil liever zoeken naar manieren om mijn eetgedrag aan te passen voor altijd.

Wat zijn jouw resultaten na 50 dagen The Green Happiness volgen?
Aha! Op de weegschaal tel ik nu 6,5 kg minder. Ik had misschien stiekem gehoopt op meer, maar ik weet dat ik heel blij mag zijn met dit resultaat. De laatste weken ging het vermageren wel wat trager. En ja, dan steken er soms twijfels de kop op. Ik probeer die snel weg te duwen, want ik weet dat dit een project van lange adem is. Ik wil mezelf tijd geven om mijn lichaam te laten herstellen. Het heeft ook jaren geduurd vooraleer ik zoveel woog, niet?

Maar het gaat over meer dan enkel gewichtverlies natuurlijk. Aan mijn huid merk ik weinig verschil, behalve aan mijn decolleté. Die ziet, al jaren, rood, ook in de winter, alsof ik te lang in de zon had gelegen. In de zomer werd ik onnozel van die vraag: “Oei, heb je je verbrand?”. De sterkte van die roodheid is erg afgenomen. Ik kan het enkel aan mijn eetpatroon wijten. Maf toch?

Het werktritme van mijn darmen is opvallend verhoogd. Waar ik vroeger al eens last kon hebben van buikkrampen, heb ik die de afgelopen 50 dagen niet gevoeld. Ook goed nieuws dus!

Na een paar weken had ik wel last van broze nagels. Dat is gelukkig voorbij nu.

Wat heb je van je vorig eetpatroon het meest gemist de afgelopen 50 dagen?
Niets. Echt waar. Ik heb geen enkele dag de behoefte gevoeld om vlees of vis of eieren toe te voegen aan de recepten. Ook niet toen ik voor de kids gerechten aan het koken was mét die ingrediënten. Ik heb wel enkele keren vlees en vis gegeten, buitenshuis, en dat smaakte me wel ja. Maar niet in die mate dat ik het de dag erna zelf wou of moést klaarmaken. Ik had vooraf gedacht dat er wel een gemis ging zijn. Zo zie je maar, eerst doen en dan jezelf verbazen.

Ook al is het lijstje producten en etenswaren dat je als veganist niet eet redelijk lang, ik heb het nooit beschouwd als verboden producten. Voor mij lag de focus totaal anders, namelijk op wat ik wel mocht eten. En dat is ook een lang lijstje! Die focus was ook bepalend voor het succes denk ik.

Dus als veganist eet je meer dan sla met tomaten en een hoop fruit?
Ik geef toe dat ik me vroeger ook vragen stelde over wat er dagelijks op het bord ligt bij veganisten. Wist ik veel, ik had geen voorbeelden in mijn directe omgeving. Dat het enkel sla, tomaten en wortelen is, is uiteraard niet waar maar jammer genoeg wel wat veel mensen denken. Ongekend is onbemind. Ik kan je verzekeren: de recepten uit The Green Happiness zijn volwaardige recepten waarbij veel groeten en fruit eindeloos gecombineerd worden met granen, sausjes en toppings die én lekker zijn én je een vol gevoel bezorgen.

Uitgetest: The Green Happiness #2 - lunch

Wat raad je mensen aan die The Green Happiness willen uitproberen?
Investeer in een goede blender. Ik kocht er eentje van ongeveer € 50 maar als ik had geweten dat ik die elke dag ging gebruiken, had ik een krachtiger toestel gekocht. En investeer in kooktijd. Maak plaats in je agenda om dagelijks bezig te zijn met het klaarmaken van je eten en het voorbereiden van de recepten voor de volgende dag. Luister je graag naar muziek of kijk je Netflix? Installeer je iPad of laptop in de keuken en combineer het met het koken. Zoveel leuker!

En weet: een keertje zondigen kan echt geen kwaad! Geniet er dan ook van en begin daarna opnieuw met volle moed. Toch zin in vlees of vis? In het boek staan er verschillende recepten waarbij deze suggestie wordt gegeven. Zorg dat het haalbaar blijft voor jou en wees niet te streng. Niemand is perfect, ook niet een veganist.

Heeft The Green Happiness jouw eetpatroon voorgoed veranderd?
Ja. Ik ben overtuigd dat plantaardig eten mijn standaard wordt. Ik heb de voorbije 50 dagen niet het gevoel gehad dat ik iets miste. Integendeel, een nieuwe wereld is voor mij open gegaan en ik heb een keuken ontdekt die rijk is aan smaken en kleuren. Bovendien is het gezonder voor mijn lichaam, beter voor het milieu en beter voor het dierenwelzijn. Ik zie eigenlijk geen enkel nadeel. Waarom zou ik dan terugkeren naar een eetpatroon waarbij ik lekker at, maar me opgeblazen, futloos, en dik voelde?

Tuurlijk ga ik nog vlees en vis eten. En een spiegelei. Of een quiche met gerookte zalm. Maar het zal beperkt in frequentie zijn. Ik wil nog zoveel ontdekken en uitproberen van de #vegan keuken. Met mijn 3 nieuwe vegan kookboeken en volle Pinterest borden mag dat geen probleem zijn.

Maar stel me die vraag binnen een half jaar nog eens. Want pas dan kan ik echt oordelen of mijn eetpatroon voorgoed veranderd is.

Uitgetest: The Green Happiness #2 - dessert

20 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Leuk geschreven 🙂
  Ik heb ook de 3 boeken van TGH en sta er gelijk als jou in.
  het 3e boek heb ik dan niet meer volledig gevolgd omdat ik er nu meer mijn eigen draai aan geef. Maar ik zoek regelmatig lekkere recepten op uit het boek.
  Denk dat ik binnenkort wel weer aanhet zomerboek begin want wat je zegt: het is erg makkelijk dat je niet hoeft na te denken over wat je gaat eten. heerlijk simpel 🙂

 2. Super om zo’n positieve ervaring te lezen! Zeker het feit dat je darmen er duidelijk beter op reageren (en die kilo’s, ben een beetje jaloers, moet ik toegeven 🙂

  Plantaardig eet ik nog niet, maar ik probeer het wel al af en toe en inderdaad: je mist eigenlijk helemaal niets he. Net zoals zoveel mensen bij vegetarisch denken aan “groenten + patatten + ??” en dat dan niet zien zitten. Tja, ik ook niet op die manier, maar als je anders gaat koken, dan mis je dat vlees totaal niet (wat niet wegneemt dat ik het wel nog af en toe eet, maar net zoals bij jou gewoon in een veel lagere frequentie).

  Benieuwd alleszins naar je ervaring binnen een paar maanden!

  1. Man eet mee, kids eten warm op school. In t WE kook ik iets apart voor hen. Het zal een beetje zoeken zijn wat het beste werkt voor elk van ons.

 3. Chapeau, je hebt me geïnspireerd om het ook eens te proberen. Ik ben benieuwd te lezen hoe het culinair avontuur voor jou verder verloopt. Nog enige tips voor beginners? groetjes

  1. Super! Ga je het boek volgen? Indien niet, dan raad ik aan om genoeg tijd uit te trekken voor het opstellen van een weekmenu. Dat geeft je structuur en houvast. Ideeën vind je op Pinterest, op de site van EVA en dagen zonder vlees, op de site van TGH staan ook wat receptjes. Moest het niet lukken, moet je me maar mailen!

 4. Knap dat je op relatief korte tijd heel andere eetgewoonten hebt aangekweekt, en zonder dat je het als een opgave hebt beschouwd! Zelf eet ik ook vaak plantaardig, maar niet uitsluitend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.