Dilemma bij ontspullen: weggeven of verkopen?

Voornemens, daarvan heb je er nooit genoeg. Ik verklapte al eentje in mijn eindejaarslijstje. En hier is er nog eentje: meer ontspullen! Ik heb in 2016 aardig mijn best gedaan om van zoveel mogelijk spullen afscheid te nemen. Maar ik weet dat het nog een stuk beter kan. Ook op het vlak van een nieuwe thuis geven aan die afgedankte spullen. Want bij ontspullen moet je niet enkel beslissen welke spullen je weg wilt, maar ook wat je er dan mee wilt doen. Geef ik ze weg, gratis en voor niets? Of probeer ik toch iets van de waarde te recupereren? Een dilemma waarvan ik meer dan eens kopzorgen krijg …

Wil je ook graag ontspullen maar weet je niet hoe er aan te beginnen? Check mijn tips om te ontspullen.

Het afgelopen jaar hanteerde ik 5 manieren om mijn spullen uit huis te krijgen. Veel hangt af van het soort spul dat ik weg wil en de oorspronkelijke waarde. En soms speelt gewoon mijn persoonlijke irrationele willekeur een rol. Om maar te zeggen: dit is mijn manier. Ik leer graag bij van de jouwe.

1. Weggeven en uitlenen aan familie/vrienden

Boeken kosten best wat geld. En toch … nadat ik mijn boekenkast had uitgemest, wist ik dat ik ze wilde weggeven. Ik had gewoon geen zin om veel tijd te steken in prijsbepaling, foto’s te nemen van elk boek apart en deze dan op een of andere verkoopsite te plaatsen. Ik nam 2 foto’s van de stapels boeken en zwierde die op mijn persoonlijke Facebookpagina, samen met de vraag of iemand interesse had. De respons? Die was onverwachts groot. Familieleden, een kennis, buren, een ex-collega, een studiegenoot … wat fijn om ieder van hen te plezieren. Zo’n actie wil ik in 2017 zeker herhalen!

Kinderkledij en -schoenen die hun beste tijd gehad hebben (en die ik waarschijnlijk niet meer verkocht krijg) maar nog een rondje meekunnen als speelkleren geef ik weg aan het nichtje.

Babypyjama’s en -body’s van de eerste paar maanden zijn hier uitgeleend aan de neefjes en nichtje. Na vijf rondes gaan die hun geld meer dan waard geweest zijn. Maar wat doe ik er dan mee? En vooraleer je denkt dat die jongens hun eerste maanden in het roze hebben doorgebracht: ik had voor mijn oudste enkel genderneutrale pyjama’s en body’s gekocht. Ja, het geslacht was voor mij 1 groot raadsel.

Kledij van mezelf die te klein is geworden geef ik weg aan mijn mama. En is het haar smaak niet, dan gaat het naar de kringloopwinkel.

ontspullen - weggeven boeken

2. Weggeven kringloopwinkel

Kledij van mezelf die te klein is geworden en die ik niet geschikt vind voor mijn mama breng ik naar de kringloopwinkel. Daar zitten soms wel dure stukken tussen die best nog OK zijn, maar ik heb, net zoals bij de boeken, er de energie niet voor om ze te verkopen.

Deze spullen vonden er het afgelopen jaar hun 2de thuis:

– Speelgoed (lichtjes beschadigd, te laag in verkoopprijs)
– Rugzakken en handtassen (lichtjes beschadigd, goed voor nog een 2de ronde)
– Prullaria (bijv. theelichthouders)
– Boeken die geen nieuwe thuis kregen via Facebook

Ik ben wel altijd benieuwd wat er met mijn spullen gebeurt: geraken ze effectief tot in de winkel en vervolgens tot aan de kassa? Vind ik een leuk idee voor verborgen camera!

ontspullen - kringloopwinkel

3. Verkoop tweedehandsbeurs Gezinsbond

In 2016 verkocht ik spullen op 2 beurzen. De eerste keer was het enkel baby- en peuterspeelgoed, de tweede keer naast speelgoed ook baby- en kinderkledij. Het was vrij tijdsintensief: spullen sorteren, prijs bepalen en noteren op kaartjes, deze vastmaken aan de spullen, lijst in excel aanvullen. Ik hoefde wel geen 3 uur bij mijn spullen te staan. Hoewel ik dan misschien meer had verkocht: onderhandelen met potentiële kopers levert altijd extra winst op, niet?

De opbrengst had dus beter gekund. Toch ga ik in maart opnieuw meedoen. En waarschijnlijk mijn prijs nog ietsje lager zetten. Want ik heb het liever de deur uit aan een euro minder dan dat ik het weer op zolder moet zetten.

ontspullen - gezinsbond ontspullen - gezinsbond

4. Verkoop rommelmarkt

Tussen de 2 beurzen door stond ik op de jaarlijkse rommelmarkt in mijn geboortedorp. Mooi weer, mijn zus naast me met haar stand voor het goede doel, de dochters die regelmatig kwamen kijken en meehelpen, oude bekenden zien … die 8 uur staken echt niet tegen.

Ik verkocht vooral veel kinderspeelgoed, slabben (5+1 gratis!), en wat kledij. Af en toe ook iets van de prijs gedaan wanneer ik merkte dat er interesse was. Dat is een voordeel ten opzichte van de beurzen. Daarom voor herhaling vatbaar!

ontspullen - rommelmarkt

5. Verkoop Facebookgroep

Ik besliste een eigen Facebookgroep* op te richten om de overgebleven kinderspullen toch verkocht te krijgen. Ik zette er eerst speelgoed op, met klein succes, een tijdje later ook babykledij, met amper succes. Het is een gesloten groep en ik maakte enkel reclame binnen mijn eigen vriendenkring. Belangrijkste reden hiervoor: ik wil verkopen aan mensen in mijn regio of in mijn geboortestreek, zodat ik geen tijd moet steken in postpakketten maken. Dat is ook de hoofdreden dat ik niet verkoop in andere groepen. Ik zie er echt tegenop, al die rompslomp van de juiste envelop of doos zoeken, zorgen voor de juiste frankering, die aanrekenen, opvolgen dat het pakketje toekomt enzo.

dilemma bij ontspullen: facebookgroep

Antwoord van het dilemma?
Dit zijn mijn manieren om mijn spullen een 2de thuis te geven. De ene brengt al meer geld op dan de andere die meer voldoening geeft. Het is steeds zoeken naar welke manier ik het beste vind. Aangezien ik veel merkkinderkledij koop en goed zorg draag hiervoor (ook al passeren die langs 2 dochters), wil ik er graag nog iets van terug. Maar dat betekent wel veel tijd en energie steken in de verkoop ervan. Dan is weggeven veel simpeler. Het hart heeft er deugd van, het hoofd stribbelt wat tegen. Of ik maak het mezelf gewoon moeilijk, dat is ook mogelijk. Ik laat nog weten welke keuzes ik in 2017 maak…

 

Heel erg benieuwd naar hoe jij je afgedankte spullen een nieuwe thuis geeft!

 

*Heb je interesse in kinderkledij maat 68, 74 en 86 (seizoen herfst/winter en hoofdzakelijk meisjesgetint) of peuterspeelgoed? Vraag gerust toegang aan.

8 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Pfoe, ja, als je zo veel spullen om te verkopen hebt, zou ik de rompslomp ook niet zien zitten. Mijn vriend heeft twee jaar geleden zo quasi zijn volledige spelletjesverzameling verkocht. Hij is er maanden mee bezig geweest, maar de opbrengst was ook wel gigantisch. Dat is (meestal) niet het geval als ik wat kleding of spullen van de hand wil doen, dus die breng ik bijna altijd gewoon direct naar de kringwinkel. Ik heb voor de meeste spullen zelf ook niet veel betaald dus ik hoef er dan ook niets voor te hebben.
  Boeken verkopen gaat trouwens heel gemakkelijk via bol.com. Je hoeft geen foto te nemen, gewoon het ISBN-nummer ingeven en de staat van het boek aanduiden en je bent al zo goed als klaar. Afhankelijk van de populariteit van het boek kan het wat duren vooraleer je ervan af bent uiteraard, maar goed, het hoeft dus niet zo’n gedoe te zijn als je denkt 🙂

 2. Wij zijn grote fan van de beurzen van de gezinsbond, want kleintjes dragen zo’n kleertjes echt niet lang en vaak is er niks van slijtage aan te merken. Ik heb je een request gestuurd voor het groepje, want onze dochter (meisjemeisje!) zit ongeveer in die maten. De seizoenen kloppen misschien niet echt, maar veel kledij kan je het hele jaar door dragen. Ik weet niet van welke buurt jullie zijn, maar dat is een ‘probleem’ dat later nog aangepakt kan worden 🙂

 3. Ik begrijp wel je dilemma, hoor. Ik koop vooral tweedehands voor de kinderen en dat geef ik gemakkelijk weg. Aan moeders voor moeders trouwens. Dan gaan je kleren naar een mama die het nodig heeft en er zelf niet voor kan zorgen. Maar als ik iets nieuws koop, dan is het eco en dat is vaak best duur. Dus dat vind ik ook moeilijk om zo weg te geven. En omdat ik zelf graag tweedehands koop, wil ik andere mensen ook wel de kans geven om leuke koopjes te doen. Maar ik heb 1 2dehandsverkoop gedaan en ik vond het niet de moeite waard… Al dat werk voor wat centjes. Dan is mijn tijd mij dierbaarder eigenlijk :-). De grote babyspullen heb ik wel online verkocht en dat vond ik wel de moeite. Dat ging vrij vlot. Met een paar kleertjes probeerde ik het ook, maar pff, ook veel te veel gedoe.
  Ontpullen doe ik ook, maar het kan altijd beter, dus ik ben ook weer een doos aan het vullen voor de kringloopwinkel :-). Niks met goeie voornemens, maar de opruimkriebel kwam weer boven in de kerstvakantie :-). En vooral ga ik dit jaar terug twintig keer nadenken voor ik nieuwe spullen in huis haal.
  En een alternatief bedenken voor al het speelgoed wat de kindjes cadeau kregen: verjaardagen in oktober en november, dan sinterklaas en dan kerst… Hehe. Geen rommel gekregen, hé, dat niet, mooie dingen, maar het was me toch wat te veel…

  1. Moeders voor moeders, dat is idd een goeie tip! En hé, hier ook verjaardagen in okt en nov, dus know the feeling. Voor de verjaardag vragen we meestal 1 groot cadeau of centjes voor een abonnement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.