DIY: adventskalender maken

Zondag start de advent en tellen we af naar Kerstmis. Vier weken de tijd om stil te staan bij het feest van het licht, om warmte op te zoeken en uit te delen aan al wie je lief is, om terug te blikken op het voorbije jaar. Ik hou van deze periode: gezelligheid, knusheid, veel (toch wel) oprechte blijken van liefde en vriendschap. Soms zelfs bedekt met een wit laagje. Please weergoden, gun me dit jaar nog een witte tuin. Ik vind het dan ook belangrijk om aan mijn dochters dit gevoel door te geven. Of tenminste het te proberen. En ik heb daarvoor het ideale instrument: een adventskalender.

Wat is een adventskalender?
Een kalender van 24 dagen die 1) op een leuke/creatieve manier wordt gemaakt/gepresenteerd en 2) die voor elke dag allerlei opdrachten en mini traktaties bevat. Je begint er aan op 1 december (loopt dus niet samen met de adventszondagen) en het stopt op kerstavond. Je kan zelf kiezen hoe christelijk, commercieel of gewoontjes je de kalender maakt. In supermarkten vind je adventskalenders vol met chocola, op Pinterest vind je de mooie exemplaren. Uiteraard heb ik daarover een bord aangemaakt!

Twee jaar terug maakte ik mijn eerste adventskalender. Eentje met doorzichtige snoepzakjes, kerstkaartjes en kerstknijpers. Hoe toepasselijk: ik zette ze in een bakske vol met stro:

adventskalender zelf maken

Ik vond hem geweldig (zeg nu zelf) maar naar gebruiksgemak toe waren er wel wat aandachtspunten ter verbetering. Te slappe zakjes, omvallende zakjes, zo’n zaken. Dus ja…

Mijn adventskalender 2016
Toen ik een paar weken geleden in de Lidl boodschappen deed, zag ik een kant-en-klaar exemplaar liggen. Vilten zakjes aan een lint. Helemaal zoals ik in het in mijn hoofd had, mijn zot idee voor dit jaar, om zelf te maken natuurlijk. Naaien en al. Ik twijfelde niet. De kar in. Heel wat tijd gespaard. En dit kan echt nog jaren mee, dus no wasted money. Ik zet mijn zelfgemaakte kalender dus eventjes aan de kant voor dit prachtexemplaar:

adventskalender slinger

Om je een idee te geven waar en hoe hij hangt:

adventskalender_living

DIY
Nu komt het leukste gedeelte. Rep je naar Kruidvat of Action en haal stevig kerstpapier in huis (of gebruik mini kerstkaarten, ook leuk). Breng gerust wat knutselscharen en ponsen mee. En glitterstiften en kerststempels. Leef je uit! Knip kaartjes op maat van de zakjes en schrijf er een leuke opdracht op. Ik vermeld met opzet niet de dag op het kaartje, zodat ik nog kan wisselen tijdens de advent (en ook de volgende jaren). Steek de mooi versierde kaartjes in de zakjes en klaar is kees!

knutselen

adventskalender kaartjes

En weet je, heb je geen inspiratie om opdrachten te bedenken voor 24 dagen? Je hoeft dat echt niet in 1 keer te doen. Begin met 1 week en doe intussen wat inspiratie op, op internet of gewoon bij je kids. Activiteiten zoals “lees een kerstboek”, “bekijk een kerstfilm” of “knutsel voor kerst” kan je ook meerdere keren gebruiken. Je moet het jezelf niet moeilijk maken hé.

opdrachten

opdrachten_detail

En een kerstknijper om aan te duiden welke dag het is:

adventskalender zakjes

Doe je mee?
Ben jij ook helemaal into Kerstmis en hang je dit jaar een adventskalender op? Ik ben erg benieuwd naar jouw exemplaar! Deel het in de reacties hieronder of mail me. Sharing is caring!

adventskalender tafereel

BewarenBewaren

2 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.