Zitten er tomaten in ketchup?

Elke zomer heb ik het geluk van verse tomaten uit de ouderlijke moestuin te eten. Die smaak, daar kan zelfs geen bio tomaat aan tippen!

Uiteraard zijn er elk jaar meer tomaten dan dat we er kunnen eten. Een deel van de oogst verdwijnt meestal als simpele tomatensaus in de diepvriezer. Na een vijftal potjes saus, lag er daar nog een berg rode gezichtjes naar me te lachen. Ik ging dus op zoek. Naar een recept om veel tomaten in een keer te verwerken zonder bewaring in de diepvriezer. Met moeilijkheidsgraad: minimaal.

Pinterest brengt op zo’n moment raad. Weeral.

Ik koos voor ketchup:

  • een uitdaging, want nog nooit gemaakt
  • de meest gegeten saus ten huize Anna Helena
  • om die reden: gezonder alternatief (geen bewaarmiddelen, geen extra vetten)
  • gewoon cool om dat zelf te maken, toch?

Voor het recept volgde ik dat van Jeroen Meus. Geen moeilijke stappen, en ik had slechts 2 ingrediënten niet in huis: steranijs en sherryazijn. Dat laatste verving ik door witte wijnazijn, voor de suiker gebruikte ik kokosbloesemsuiker.

Het resultaat? De smaak is lekker, de structuur net iets te lopend. En ik ben echt niet zuinig met de maïzena geweest…Tips om de ketchup steviger te maken zijn dus welkom!

ketchup

De kids zijn geen fan. Of dat aan de smaak ligt valt te betwisten. Ze vinden het maar niets dat er tomaten inzitten. Stel je voor, tomaten in ketchup… big smile voor die kinderlogica!

Volgende zomer maak ik zeker opnieuw verse ketchup, met die verse tomaten van mijn ouders. Nu nog even genieten van mijn potje 2016!

ketchup_genieten

Heb je een potje over? Ook leuk om te geven, zomaar!

ketchup_potjes

3 reacties Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.