Snel klaar: quiche met broccoli en zalm

Ik sta graag in de keuken maar niet te lang. Zeker tijdens de week heb ik daar de tijd niet voor. Vaak moeten we op een uur tijd (warm) eten maken. Dan moet je niet beginnen aan stoofpotjes of ingewikkelde recepten. We eten dus vaak traditioneel: vlees, groenten en patat/rijst/pasta. Doorheen de jaren leer je wat er snel kan én lekker is. Ik heb een aantal favorieten die ik graag met jullie wil delen, zoals de quiche.

5 voordelen van een quiche:

  1. Weinig werk: het kuisen, snijden en koken van de groenten neemt het meeste van de tijd in. De rest is wat bij elkaar gooien en … klaar!
  2. Weinig tijd: van zodra de quiche in de oven zit heb je 3 kwartier de tijd voor andere dingen. In een drukke avondspits betekent dit dat je al kan: vaatwas legen en/of vullen, keuken opruimen, post bekijken, schooltassen leegmaken, mails checken, bloglovin’ lezen, aperitieven met je partner of quality time met je kids. Stel je voor dat je dit allemaal nog moet doen na het eten…
  3. Extra portie: er is altijd een portie over die je de dag erna meeneemt als lunch naar je werk of die je invriest voor een moment dat je écht geen tijd hebt om te koken.
  4. Variatie troef: eigenlijk kan je alles in een quiche draaien, de combinaties zijn eindeloos. Ideaal om restjes te verwerken!
  5. Het is altijd lekker. Super lekker. Behalve die keer dat ik gemist was met de hoeveelheid bier en we een soeptaartje uit de oven haalden…

Overtuigd? Dan vind je hier het recept van mijn all-time favorite: quiche met broccoli en zalm

Benodigdheden:
1 rol bladerdeeg
250 ml room
2 x 200 gram gerookte zalm
1 grote broccoli
4 eieren
optioneel: 80 gram geitenkaas
1 koffielepel lookpoeder
1 koffielepel paprikapoeder
1 koffielepel basilicum
geraspte kaas
kruiden naar smaak met peper en zeezout

Bereidingswijze:
1. Leg de rol bladerdeeg in een ronde bakvorm en prik met een vork random in het deeg.
2. Verdeel 200 gram gerookte zalm over de bodem.

quichebroccolizalm_stap1 quichebroccolizalm_stap2

3. Snijd de geitenkaas in stukjes en verdeel over de zalm.
4. Kook de broccoli gaar en leg een laagje over de geitenkaas. Heb je teveel broccoli, dan kan je dit als extra groente bij de quiche eten. Of je bewaart het als restje voor de dag erna.

quichebroccolizalm_stap2 quichebroccolizalm_stap4

5. Verdeel de overige 200 gram gerookte zalm over de broccoli.
6. Meng de eieren met de room en de kruiden. Giet over de zalm en zorg dat het mengsel goed verspreid is.

quichebroccolizalm_stap5 quichebroccolizalm_stap6

7. Werk af met geraspte kaas, zo veel of zo weinig als je zelf wilt.
8. Zet 40 à 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

quichebroccolizalm_stap7 quichebroccolizalm_stap8

9. Dien op met een slaatje en geniet!

quichebroccolizalm_stap9

Ben jij ook liefhebber van quiches? Welke is jouw favoriet?

5 reacties Voeg de jouwe toe

Laat gerust een reactie achter hier.